Tuesday, March 13, 2007

Martes 13

avui és dimarts i 13...

avui hi ha gent que ha mirat dues vegades el que estava fent, no fos cas que li passès una desgràcia...

"en martes y trece, ni te cases, ni te embarques"

diuen que " la superstició no està basada en la raó, sinó que sorgeix de sentiments religiosos mal dirigits, o enfosquits. " ( ie: manipulació de l'opinió pública )

la triskaidecaphobia (fòbia al número 13) té la seva pròpia història, ja que la podem trobar des de llegendes nòrdiques, passant per la Biblia, fins al tarot. I en tots aquests llocs, el 13 porta mal auguri... o mala estruga; Els nòrdics expliquen que hi ha 13 esperits del mal. A la Bíblia, l'anticrist i la bèstia apareixen al 13è capítol de l'Apocalipsi, i al tarot, la mort juga amb el dorsal número 13.

" en martes, ni tela urdas, ni hija cases, ni las lleves a confesar pq no dirán la verdad"

ara...pq un dimarts i no un diumenge? pobre dimarts... això ja és un altra tema... diuen que és pq porta el nom del deu grec Mart, el deu de la guerra i la destrucció...tot i que jo ... posats a escollir, haguès triat potser un dilluns enlloc del dimarts, que la gent sempre li té més mania... i com que tots anem rebotats pq s'ha acabat el cap de setmana, doncs és més normal que passin coses dolentes...

una altra de les teories, és que va ser en un Dimarts 13, quan hi va haver el malentès entre les llengües a la torre de Babel. ( però no ho puc assegurar, pq no hi era quan va passar.)

la fòbia al dimarts 13 també té el seu nom : Trezidavomartiofobia

però jo em pregunto... en un món... que cada dia intenta racionalitzar cada cop més tot el que ens passa ( he dit intenta... hi ha coses q mai no es podran entendre...) , on la ciència juga un paper central ( q no és l'edat mitjana, vamos) ... encara hi ha gent que té por de les supersticions? encara hi ha gent que té por que els passi per devant un gat negre? que s'els trenqui un mirall? què ha de passar en un dia com avui?

jo no sóc supersticiosa, visc amb una gata negre, passo per devall les escales, i un cop s'em va trencar un mirall... i aquí em teniu.. tan panxa postejant dia sí i dia també. Per això dic, que avui... no és només que un altra dia al calendari, on no pot passar res, que no passi en un Dilluns 2, o en un Diumenge 5.

3 comments:

Anonymous said...

yeeeep!!! q taaaal???
aixo son tonteriaaas, jo vag neixer dimarts 13 i aqui em tens mes feliz que mai jajaja!
una abraçada; ens veiem.

...:::ViKo:::...
www.fotolog.com/angawa

Odalric said...

Pensa que no en tots els països tenen el mateix dia com el de la mala sort...

gina said...

si si evidentment, els paisos anglosaxons tenen un altra dia com el de mala sort... el divendres 13...