Tuesday, October 31, 2006

Halloween


Gent... avui és Halloween... el dia dels Morts...
avui és aquell dia que en el sopar s'ha de posar un plat més, per aquells que ens venen a visitar des de l'altra món. Avui, és el dia més terrorífic de l'any... però segur que si pregunto si algú sap com va començar tot això... ningú m'ho sabria explicar... així doncs... us ho explico jo!

Fa molts milers d'anys, els Celtes, ocupaven el que ara coneixem com Anglaterra i França. I enlloc de celebrar l'any nou el 31 de Desembre, el celebraven l' 1 de Novembre... però, començaven la cel·lebració el dia 31 d'Octubre. No us penseu que feien una festassa de dos dies en que s'emborratxaven d'allò més... com fem per cap d'any. No... ells s'ho prenien seriosament, no beb
ien i dedicaven la nit a Samhain, el caballer de la mort. S'encenien focs enormes i sacrificaven caballs i fins i tot persones, per espantar les bruixes i als mals esperits. Resulta que creien que en aquesta nit, els esperits dels morts, tornaven a la terra per demanar menjar a la gent del poble. I aquí és d'on sorgeix la conegudíssima dita de " trick or treat" ja que segons diuen, els esperits embruixaven a aquells que no els donaven menjar.

Els Romans, en la seva conquesta, van arribar fins als dominis celtes. Però resulta, que clar, ells ja tenien unes festes assignades al 31 i 1 de novembre amb una espècie de cel·lebració a la natura anomenada "les festes de Pamona" on la poma, era una fruita molt comú. Però molt llestos ells, van adaptar la seva festa a la dels celtes... i per tant, Bruixes i pomes es van barrejar.

L'esglèsia, al cap de molt de temps, va decidir (enlloc de prohibir aquestes festivitats paganes, i per tant perdre adeptes) cristianitzar.les i aprofitar i donar un dia a tots els sants menors. Així que ho van anomenar, el dia de tots sants. En anglès es va traduïr com a "All Hallow Day" i a la nit anterior com a " All Hallow Even" ... i desprès de molt de temps i de molts canvis en el llenguatge... "All Hallow Even" es va convertir en "All Hallow E'en" i per tant en " Halloween"

El tema de les disfresses ve de l'edat medieval, on els bandolers aprofitaven aquesta nit per a robar i saquejar, disfressats de dimonis, per després poder culpar als esperits i quedar ells lliures.

La carbassa ( la Jack-o-lantern o també coneguda com a Halloween Pumpkin), és un invent dels Irlandesos. Segons ells, hi havia un tal Jack, a qui li havien prohibit l'entrada al cel, però també a l'infern, i per tant passejava amb una llenterna feta d'una col buida amb un carbó dins, feta pel mateix diable.



SIGUEU BONS!

1 comment:

Alba Gómez Moreno said...

sempre està bé, saber d'on venen aquestes tradicons que seguim sense saber ben be d'on venen...
petons