Friday, February 02, 2007

Apocalypto

feia temps ara que no postejava cap dels meus comentaris sobre les pelis que hem anat a veure al cine... així que avui ja va tocant

resulta que ahir vaig anar a veure Apocalypto, l'última pel·lícula del Sr Mel Gibson ( que crec que és la segona que dirigeix ell, dp de la Pasión de Cristo...).

per aquells que ja heu vist la primera de les seves creacions, la crítica els sera molt entenedora pq ... és exactament la mateixa pel·lícula. Segueix en la seva linia, expressant una crueltat que si bé és realista pq qui sap... potser va passar de veritat... es tan dolorosa que aconsegueix sortir de la pantalla...

L'argument és molt senzill... se situa en temps de l'antiga civilització Maya ( que es va extendre per Mèxic entre els segles III - XIV). Els mayes, no formaven un estat unificat, sinó que s'agrupaven en ciutats, idependents entre elles... Doncs bé, resulta que una d'aquestes ciutats ( una de les més desenvolupades) pateix una mala època en el que als conreus es refereix, i per tant es veu "forçada" per les tradicions/religió a sacrificar humans ( evidentment... no hi havia cap altra manera de solucionar les coses...) i per tant, aquesta ciutat forma uns escamots que van saquejant aquelles que son més petites per tal d'aconseguir ànimes per als deus.

la pel·licula explica les "aventures" d'un d'aquests escamots, i de com una de les seves "peçes" ( doncs així és com es refereixen a les persones capturades per a ser sacrificats...) intenta escapar i tornar al seu poblat, per a salvar la seva dona embarassada i el seu fill.

el que és més sorprenent de la pel·lícula, és el fet que ha estat totalment rodada en Maya Antic, una llengua gairebé extingida... cosa que em porta a pregutnar.me : a) qui s'ha encarregat de la traducció del guió // b) d'on han tret tanta gent ( incloent.hi nens) capaços de parlar aquesta llengua? . Un fet molt arriscat, ja que als cinemes no està doblada, sinó que només té subtítols, cosa que li pot suposar al Mel, uns beneficis més reduïts ja que molta gent és reàcia a les V.O.

una cosa molt criticable del film, és que a troços sembla com si hagi estat rodada amb una camera... com un vídeo familiar, i a estones té la qualitat d'un "peliculón" dels de Hollywood.

en definitiva, és una bona pel·lícula, pq aconsegueixes patir amb el protagonista, tot i que a vegades, és tant l'afany d'expressar realisme que la peli es torna una mica sadica.

No comments: